Afzien zonder wind en regen

Als afsluiter van 'Sport in de kijker' werd gisteren in Lommel voor het eerst een indoortriatlon en -duatlon georganiseerd. Een initiatief dat ook recreanten met de sport kennis wilde laten maken en dat 's avonds uitmondde in een mooie wedstrijd tussen verschillende toppers. Lijkt aantrekkelijk, maar het publiek liet het afweten.

Elke MOSTINCKX

In de evenementenhal De Soeverein in Lommel werden een volledige dag topprestaties geleverd. Eerst was het de beurt aan de jongeren om het beste van zichzelf te geven, aangemoedigd door hun familie en vrienden. Er was ook een estafette duatlon en triatlon voor recreanten. Die was normaal voorzien voor vrijdag maar was opgeschoven in het programma vanwege te weinig deelnemers. Blijkbaar is duatlon en triatlon toch niet zo toegankelijk voor recreanten als gedacht. Aan het enthousiasme van de deelnemers zal het alvast niet gelegen hebben. Alhoewel. ,,Wij moesten meedoen van onze vriend", lachen Marijn en Peter. ,,Nee, het was wel leuk en ondanks onze minieme voorbereiding zijn we toch derde geworden."

Koud water

De echte wedstrijd bestond uit reeksen, halve finales en finale voor triatlon en halve finales en finale bij de vrouwen en het duatlon. De afstanden waren voor de finale triatlon 300 meter zwemmen, 8 km fietsen en 1600 meter lopen. Veel korter dus dan een normale triatlon. Het zwemmen gebeurde in een verplaatsbaar zwembad van 20 op 30 meter, speciaal overgebracht uit Parijs. Bij de voorbereidingen was gebleken dat het zwembad lekte. Een euvel dat gelukkig uit de wereld geholpen was tegen de start, zaterdag. Al waren er wel wat klachten over de temperatuur van het water.

,,Ik doe vandaag niet mee omdat ik het echt niet zie zitten om in een temperatuur van 15 graden te gaan zwemmen", geeft de oudste triatleet van België, de 66-jarige Arthur Ost ons mee. ,,Normaal gezien is de minimumtemperatuur voor het zwemwater 16 graden, anders moet je een volledig pak aandoen."

Kinderziekten

De loopproef was uitgetekend rond het zwembad en het podium, op een piste van 200 meter. Het fietsen gebeurde dan weer op tien ergometers, die geplaatst waren op het podium. Daarbij was het vooral moeilijk om in te schatten hoe goed je bezig was.

,,Het is wel leuk dat je geen last hebt van de wind maar ik heb toch liever een echte fiets, daar kan je ook lekker aan trekken", zegt Koen Maris, semi-professioneel duatleet. Ook voor de toeschouwers was het niet echt duidelijk wie de leiding had, doordat er geen verbinding was tussen de fietsen en het scherm.

,,Dit is een mooi initiatief, maar er zijn een aantal kinderziektes", vond ook prof. Paul De Knop. ,,In de toekomst zouden we meer de scholen en bedrijven moeten betrekken bij dit evenement."

Zelf raakte de 51-jarige kabinetschef in de finale van de duatlon. En dat nog wel op zijn verjaardag...

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen