Chelsea-motor Frank Lampard treedt uit de schaduw van zijn vader

© reporters

Aanvallen afbreken of net zelf opzetten: Frank Lampard doet het met hetzelfde gemak. De 26-jarige Engelsman zal ook vanavond tegen Bayern München de motor van Chelsea zijn. Mister Betrouwbaarheid verdedigt met de Blues een 4-2 voorsprong uit de heenmatch.

door Gunther DE VOS

Frank James Lampard bleef lange tijd in de schaduw hangen van zijn vader Frank Lampard, gewezen ster van West Ham en tweevoudig international. Zoonlief groeide vanuit de jeugdopleidingen door naar het eerste elftal van West Ham. Maar volgens kwatongen had hij zijn plaats in de ploeg alleen te danken aan papa en oom Harry Redknapp, respectievelijk assistent-coach en coach bij West Ham.

Toen die twee in de zomer van 2001 aan de deur werden gezet, zocht ook Frank junior andere oorden op. Lampard, die intussen tegen België al zijn debuut in de nationale ploeg had gemaakt, verkaste voor zestien miljoen euro naar Chelsea. Daar versierde hij meteen een basisplaats, maar het was wachten tot het vorige seizoen vooraleer de definitieve doorbraak er kwam. Chelsea, net overgenomen door Abramovich, werd overspoeld door dure topvedetten, maar het was Lampard die zich plots opwierp tot de grote sterkhouder.

Ook bij de Engelse nationale ploeg is Lampard intussen onmisbaar. Op het voorbije EK scoorde hij drie keer in vier matchen en werd hij door de fans verkozen tot beste Engelse international van 2004. Vóór Owen, Rooney en Beckham. Frank junior is definitief uit de voetsporen van Frank senior getreden.

,,Maar mijn vader blijft enorm belangrijk voor mij'', zegt Lampard. ,,Ik heb alles aan hem te danken. Hij nam me vroeger altijd mee naar de oefenvelden of naar het park om te trainen. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik altijd beter wil worden. Die houding heb ik nu nog altijd.''

Lof van Cruijff

Beter voetballen dan Lampard de laatste maanden deed, lijkt onmogelijk. Onvermoeibaar, perfect tackelend en ballen veroverend, goed overzicht, een perfecte pass in de voeten en nog eens zelf scorend ook: Lampard is de ultieme middenvelder en verkeert momenteel in de vorm van zijn leven.

,,Hij is de meeste complete voetballer ter wereld'', vindt coach José Mourinho. Gelijkaardige lof kreeg Lampard ook al toegezwaaid van Johan Cruijff (nochtans een hater van de aanpak van Chelsea) en Ronaldinho.

,,Ik kan nauwelijks geloven dat al die grote namen het over mij hebben'', aldus Lampard. ,,Het is een overweldigend gevoel om al die aandacht te krijgen. Vooral omdat ik in een ploeg speel met een pak sterren en omdat de hele wereld momenteel over onze trainer spreekt. Dit is voor een bescheiden jongen als ik de ultieme opkikker voor het zelfvertrouwen.''

Grote honger

Ook een opsteker voor dat zelfvertrouwen waren de twee doelpunten van Lampard in de heenmatch tegen Bayern München. Die bezorgden de Blues een 4-2 zege en een uitstekende uitgangspositie om vanavond de halve finale te halen.

Bij Chelsea, ook bijna zeker van de Engelse titel, is de honger alvast groot om de zegetocht voort te zetten. ,,Mourinho heeft ons de wil bijgebracht om alles te winnen'', zegt Lampard. En de Portugese coach wordt daarvoor beloond door Abramovich. Hij kan een nieuw contract tekenen dat hem tot dertien miljoen euro per jaar kan opbrengen. Dat is zelfs meer dan sterspeler Lampard verdient. Die kan daar best om lachen. ,,Gaat Mourinho meer verdienen dan mij? Waw, dan moet hij echt wel heel veel krijgen!''

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen