Braziliaanse tovenaar JUNINHO moet Lyon voorbij AC Milan leiden

© © AP

© © AP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

AC Milan en Lyon strijden vanavond om een plaatsje in de halve finale van de Champions League. Milan is na de 0-0 in Frankrijk thuis favoriet, maar Lyon rekent op zijn Braziliaanse tovenaar Juninho om voor het eerst bij de beste vier van Europa te geraken.

Gunther DE VOS

Antonio Augusto Ribeiro Reis, heet hij. Op het voetbalveld laat hij zich Juninho Pernambucano noemen. Maar voor het gemak mag u ook gewoon Juninho zeggen en de verwijzing naar zijn Braziliaanse geboorteplaats weglaten.

Sinds Juninho in 2001 vanuit Zuid-Amerika neerstreek in Lyon, gaat het de Zuid-Franse club voor de wind. Voor de komst van de nu 31-jarige draaischijf werd Lyon nooit kampioen. Intussen staat de ex-ploeg van Eric Deflandre op een zucht van een vijfde landstitel op rij.

Juninho is bij Lyon een garantie op succes. Daarom ook dat de Fransen vertrouwen hebben voor de match tegen Milan. Tijdens de heenmatch speelde Lyon zonder de geschorste Juninho 0-0 tegen Milan.

Met zijn terugkeer heeft Lyon weer een extra troef in handen. Vooral met zijn onwaarschijnlijke traptechniek kan Juninho het verschil maken. Juninho is een streling voor het oog. Het voorbije weekend kreeg hij in Troyes zelfs een staande ovatie van de fans van de tegenstander.

,,Ik ben de Messias niet'', probeert de ster de druk wat af te houden. ,,Op mijn eentje kan ik geen match winnen. Al besef ik dat ik belangrijk ben voor de ploeg.''

,,Als ik speel, voelen mijn ploegmaats zich meer op hun gemak. Ze weten dat ik vaak de bal in mijn bezit heb en dat de tegenstander zich vooral op mij concentreert. Als wij daar dan van kunnen profiteren: zoveel te beter.''

,,We moeten het straks als ploeg doen'', aldus Juninho. ,,AC Milan is bekend over de hele wereld. Wij willen geschiedenis schrijven.'' Lyon rekent daarbij ook op zijn uitreputatie: het verloor zijn laatste 29 matchen op vreemde bodem niet.

Op de bank tijdens WK

Juninho scoorde in deze Champions League al vier keer en leverde drie assists af. Toch mag hij straks allicht niet als basisspeler naar het WK met Brazilië. Juninho speelde al 36 keer voor de Goddelijke Kanaries, maar moet zijn vriend Kaka van AC Milan voor zich dulden. Vanavond kan hij in een rechtstreeks duel het ongelijk van de Braziliaanse bondscoach Carlos Alberto Perreira aantonen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen