Het Jaar van de Fiets

© © Pol De Wilde - VUM

Fietsen is de meest beoefende sport in Vlaanderen. Maar alles kan beter, vindt Vlaams minister van Sport Bert Anciaux. ,,We willen de wielerhype nóg versterken'', aldus Anciaux, die Eddy Merckx voor zijn kar spant.

Frederik Backelandt

Yves Leterme zei het al: ,,Vlaanderen is koers en koers is Vlaanderen''. Anciaux gaat door op dat elan en roept 2007 uit tot 'Het Jaar van de Fiets'. Tal van nieuwe beleidsinitiatieven worden ontplooid en bestaande evenementen zullen volgend jaar in het teken worden gesteld van fietsen en wielersport. ,,De cijfers leren ons dat 32,2 % van de totale bevolking wielersport beoefent, wat de eerste plaats oplevert in de topvijf van meest beoefende sporten in Vlaanderen'', zegt Anciaux. ,,Maar toch zijn weinig Vlamingen lid van een wielersportclub en is slechts een tiende van de beoefenaars jonger dan 19. Daar willen we iets aan doen. We willen Vlaanderen massaal op de fiets krijgen, jongeren goesting doen krijgen in de wielersport en extra werken aan fiets- en verkeersveiligheid.''

Uitbouw opleidingscentra

De Vlaamse Gemeenschap wil in 2007 een tandje bijsteken. Bijvoorbeeld voor de uitbouw van vijf provinciale wieleropleidingscentra (voor kinderen vanaf 12, soms al 8 jaar), in samenwerking met de Vlaamse Wielerschool. ,,Die centra staan niet

naast

maar

vóór

de Topsportscholen. Daar gebeurt de talentdetectie.''

Een andere creatie van Anciaux is de jaarlijkse toekenning van een geldprijs aan de fietsvriendelijkste Vlaamse gemeente. Een greep uit de andere initiatieven die van 2007 een fietsjaar moet maken: Eén pakt uit met een derde reeks 'Vlaanderen Sportland' onder de noemer 'Evy fietst', er is een wielerfeest op de Gentse Blaarmeersen bij de Tourpassage, de publicatie van een 'fietsboekje'.

Eddy Merckx wordt peter van de hele actie. De agenda van de allergrootste is voor 2007 dus al goed gevuld. ,,Dat neem ik erbij. Dit is een prachtig initiatief'', aldus Merckx.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen