Negentienjarige Ieper-spits Simon Donche is verlost van vervelende knieblessure

Simon Donche gold een paar jaar geleden als één van de grootste beloften in de lagere afdelingen. Door sommigen werd hij zelfs in één adem met François Sterchele genoemd. Sterchele speelt nu bij Club Brugge en Donche speelt voor VK Ieper.

Zondag scoorde hij zijn eerste goal voor zijn nieuwe club. Simon Donche is nog altijd maar 19 jaar. Houthem was zijn eerste club en hij was amper 11 jaar toen Gullegem er hem wegplukte. De Franstalige Donche vond snel zijn draai en dat bleef zo toen Gullegem opging in een fusie met Wevelgem. Onder Claude Verspaille brak Donche definitief door en Hans Galjé kwam hem zelfs volgen voor Club Brugge. Een transfer leek toen in de maak, maar Donche wilde vooral spelen en zag een lange stage bij de beloften niet zitten. Toen Jerko Tipuric het overnam van Verspaille, leek Donche wat opgebrand.

'Ik had enorm veel steun aan Verspaille. Hij gaf mij heel veel vertrouwen en het draaide super. Tot we twee keer op rij verloren en plots Tipuric voor de groep kwam staan. Ik miste Verspaille en denk dat we met hem niet waren gezakt. De samenwerking tussen trainer en groep was prima, er was geen reden om te veranderen. Eenmaal terug in vierde kregen we het moeilijk en ik tekende voor tweedeklasser OH Leuven. Een schitterende club met een heel goede trainer, Guido Brepoels zit nu bij United', blikt Donche terug.

Afstanden vallen nu mee

'Ik speelde er in de voorbereiding mee, maar dat bleek moeilijk te combineren met mijn studies. Ik zat toen in Louvain-La-Neuve en moest van het één naar het ander vliegen. Ik keerde dan maar terug naar Wevelgem, maar had dat eigenlijk beter niet gedaan. Beni Vervaecke werd vorig seizoen plots vervangen door Gilbert Bordart. Het klikte niet zo goed met hem. De promotie zat er niet en er ontstonden veel problemen. Ik was blij dat ik naar Ieper kon, dit is een correcte club en de mentaliteit binnen de ploeg is prima. Er zijn inderdaad nogal wat Franstaligen, maar Clement Ugille heeft gelijk als hij zegt dat er geen sprake is van clanvorming. Ik studeer nu ook in Doornik en vooral qua afstanden valt dat beter mee', vindt Donche.

In de voorbereiding begon Donche te sukkelen met tendinitis in de knie. Vorig weekend hernam hij met de beloften en kreeg meteen een plaatsje in de kern. Hij viel in en scoorde! 'Inderdaad, een droomstart', lacht Simon Donche. 'Ik wil nu vooral ritme opdoen en dan is het de bedoeling dat ik in de spits ga lopen. Ik twijfel er geen seconde aan dat we met deze ploeg in nationale zullen blijven.' (kv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus