Ex-Genk-voorzitter Jos Vaessen gunt bestuur van Rouches titel niet

© © YORICK JANSENS

De recente voetbalgeschiedenis had er anders kunnen uitzien. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Racing Genk Jos Vaessen wilde tien jaar geleden een bod uitbrengen op Standard Luik. 'Toch gun ik hen deze titel niet', zegt Vaessen.

Michaël Van Damme

Het komt nooit meer goed tussen Luciano D'Onofrio, de vicevoorzitter van Standard, en Jos Vaessen, de ex-voorzitter van Racing Genk, die nu voorzitter is van Raad van Bestuur van de Limburgse club. Dat heeft alles te maken met de transfer van Steven Defour naar Luik, die onder druk van de wet van '78 is gebeurd. Uitgerekend de ex-Genkenaar loodste Standard als captain en Gouden Schoen naar de landstitel.

Opmerkelijk is dat Jos Vaessen tien jaar geleden zelf bijna eigenaar was geworden van Standard, toen de Luikse club financieel aan de grond zat en op zoek was naar een overnemer. Uitgerekend het huidige bestuur, waar Vaessen mee overhoop ligt, was hem voor.

'Ik heb een poging gedaan om Standard te kopen', onthult Jos Vaessen. 'Tien jaar geleden wilde ik een bod uitbrengen op Standard en ik ben daarmee naar toenmalig voorzitter André Duchêne gestapt. De groep die nu Standard in handen heeft, was me echter net voor en dus ging de deal niet door', zegt Vaessen.

Begin jaren '90 begon Vaessen dan Genk te sponsoren en van 2001 tot 2006 was hij voorzitter van de club. Standard is sinds 1998 in handen van voorzitter Reto Stiffler, vicevoorzitter Luciano D'Onofrio en de steenrijke Robert Louis-Dreyfus. De recente voetbalgeschiedenis had er dus anders kunnen uitzien.

'Het heeft inderdaad niet veel gescheeld of ik was eigenaar van Standard. Ik ben Maaslander en in die streek is er veel sympathie voor Standard. Als kind was ik eigenlijk fan. De beleving op Standard is uniek, dat doet niemand hen na, ook wij niet', zegt Vaessen.

'Ik heb dus allesbehalve een afkeer van de club Standard, wel van zijn huidige bestuur. Dat heeft met de zaak-Defour te maken. Tussen mij en Luciano D'Onofrio komt het nooit meer goed. Ik erken zijn voetbalkennis, want hij is een kenner

par excellence

. Hij combineert dat met een louche manier van zaken doen en die combinatie heeft blijkbaar succes. Toch distantieer ik me ervan', zegt Vaessen.

Liever andere kampioen

Normaal voorziet elke club die een kersverse kampioen ontvangt een huldiging, meestal met bloemen. Racing Genk, teleurstellend tiende in eerste klasse, breekt met die traditie als Standard op de laatste speeldag te gast is.

'Vindt u dat zo vreemd?', zegt Jos Vaessen. 'Het is ook de gewoonte dat de internationale regels in verband met transfers worden gerespecteerd.'

Tussen voetbalclubs is er een herenakkoord dat ze nooit spelers aantrekken die door de wet van '78 bij een andere club zijn vertrokken. Standard betaalde weliswaar symbolisch een gelimiteerd transferbedrag voor Defour, maar de wet van '78 werd als drukkingsmiddel gebruikt bij zijn overgang naar Luik. Die wet bepaalt dat een sporter zijn contract eenzijdig kan verbreken, mits het betalen van een beperkte vergoeding.

'Er zullen geen bloemen zijn voor Standard en ik zal hen ook niet feliciteren met hun landstitel', zegt Jos Vaessen. 'Ik hoop dat iedereen bij Genk mijn voorbeeld volgt. Het bestuur van Standard is uitgenodigd, maar zal niet samen met het bestuur van Genk aan de receptietafel zitten zoals gebruikelijk is met andere clubs. We voorzien twee aparte tafels.'

'Of ik Standard de titel gun? Neen. Ik erken dat ze de beste ploeg van het land hebben, maar ik ben niet gelukkig met hun titel. Ik had liever een andere landskampioen gezien', besluit Vaessen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen