Lefevere zoekt scheidsrechter

Patrick Lefevere, voorzitter van de belangenvereniging van ProTourploegen (IPCT), heeft de hulp ingeroepen van het Arbitragehof van de Sport (TAS). Dat moet beslissen of de renners zondag mogen starten in Parijs-Nice zonder een schorsing te riskeren.

Patrick Lefevere zou zich dit keer in het wiel zetten, verzekerde hij toen het helemaal de verkeerde weg op ging met het smeulende conflict tussen wielerfederatie (UCI) en Tourorganisatie (ASO). De Fransman Eric Boyer, zijn lichtgewicht-opvolger als voorzitter van de AIGCP (de vereniging van profploegen), moest het maar oplossen. Nadat Boyer de jongste dagen allicht een beetje veel schermde met een valse eensgezindheid van de teams, is Lefevere dan toch maar op het toneel verschenen. Dit keer als president van de IPCT (de economische belangengroep van alle ProTourformaties, met uitzondering van Française des Jeux).

De West-Vlaamse zilvervos legde de kemphanen gisteren een compromis voor. ASO moest al zijn wedstrijden officieel inschrijven op de UCI-kalender, waardoor meteen een einde zou komen aan de

illegaliteit

waarin Parijs-Nice dreigt te verzanden. De UCI van zijn kant moest de verplichting laten vallen van de Ronde van Frankrijk om alle ProTourploegen uit te nodigen, waardoor ASO over meer armslag zou beschikken om wildcards uit te delen.

Pat McQuaid, zwaar onder druk van verschillende nationale federaties waaronder de Belgische, reageerde positief. 'Als de ploegen zélf willen afzien van hun startrecht in de Tour, moeten ze dat laten weten aan ons', antwoordde de Ier op het voorstel van Lefevere. 'De UCI is in dat geval bereid om het reglement aan te passen.' McQuaid zal dan wel eisen dat álle formaties uit de ProTour afzien van zekere aanwezigheid in de Ronde. Ook zij die in dat geval riskeren in de tocht te verzeilen, terwijl zij toch veel geld betaalden voor een ProTourstatuut dat hen de deur opende voor het belangrijkste wielerevenement van het seizoen.

Napoleon

Patrice Clerc reageerde half op de uitgestoken hand van de UCI-preses door te zeggen dat hij al veertien dagen Bernard Laporte, staatssecretaris van de Franse minister van Sport, als bemiddelaar heeft voorgesteld. 'We willen geen compromis voor Parijs-Nice, om dan enkele maanden later vast te stellen dat het weer oorlog is. We willen een oplossing voor langere duur.'

Of zou het Clerc slecht uitkomen moest het conflict bijgelegd worden, en is het er hem alleen maar om te doen om de wielerwereld te veroveren als een Parijse Napoleon, zoals McQuaid suggereerde? Gaat Clerc niet in op het vredesvoorstel van Lefevere, dan zal het TAS moeten beslissen of de renners aan Parijs-Nice kunnen beginnen zonder een levensgroot Zwaard van Damocles boven het hoofd. Alleen komt die uitspraak normaal na de startdatum van de Koers naar de zon.

Vandaag komt Lefeveres belangenvereniging IPCT en het directiecomité van de vereniging van profploegen (AIGCP) in Parijs bijeen om zich over de situatie te buigen.

Morgen is er in de voormiddag de jaarlijkse werkvergadering van de Tour met de ploegen, en in de namiddag is er de algemene statutaire vergadering van de vereniging van profploegen (AIGCP). Het is aangewezen dat de wielerwereld tegen vrijdagavond uit de patsituatie weg is. (pdk, hc)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen