Vijf miljoen aan nieuwe spelers, nauwelijks rendement

© © sprimont press

Trainer Ronny Van Geneugden en technisch directeur Willy Reynders kregen donderdag het vertrouwen van de Raad van Beheer bij RC Genk. Maar beiden moesten zich wel verdedigen. Bij Genk loopt het ondanks vijf miljoen aan aankopen en een vijfde plaats immers allerminst op wieltjes. We zetten voor de match tegen AA Gent de vier pijnpunten op een rijtje.

Gunther De Vos

1 Transfers van vijf miljoen euro renderen niet

Het belangrijkste knelpunt bij Genk zijn momenteel de teleurstellende peperdure transfers. Vier spelers haalden de Limburgers deze zomer naar de Cristal Arena: Joao Carlos van Lokeren, Daniel Pudil van Liberec, Adam Nemec van Zilina en Daniel Tozser van AEK Athene. Voor dat kwartet legde Genk in totaal vijf miljoen euro op tafel. Een smak geld naar Limburgse (én Belgische) normen. Dat alles om een herhaling van het vorige snertseizoen (met een tiende plaats) te vermijden.

'We deden zware inspanningen. Heel zware inspanningen. Zwaarder zelfs dan Anderlecht', verzucht ex-voorzitter Jos Vaessen, als voorzitter van de Raad van Beheer nog altijd de sterke man.

Enkel Carlos is momenteel achterin een meerwaarde. Pudil en Tozser krijgen vooralsnog het voordeel van de twijfel en een aanpassingsperiode, Nemec valt voorlopig dik tegen. Logisch dus dat technisch directeur Willy Reynders donderdag zichzelf en zijn transferbeleid

(zie randstuk voor overzicht)

moest verdedigen.

Genk stuurde erna een bericht de wereld in om zijn 'vertrouwen uit te drukken in Reynders en Van Geneugden.'

'Voorlopig gaan we verder niets zeggen', verklaarde voorzitter Harry Lemmens gisteren.

Ook Reynders zelf wil weinig kwijt. 'We staan vijfde, dat was de doelstelling. Op andere vragen ga ik niet antwoorden. Dat is interne keuken.'

Zware versterkingen tijdens de winterstop lijken niet aan de orde. 'Alles wat we hadden, hebben we uitgegeven', zegt Vaessen.

2 Altijd andere opstelling

Coach Ronny Van Geneugden blijft ook volop de steun krijgen binnen de club. 'Ik ben heel tevreden over zijn werk', aldus Vaessen. Opmerkelijk is wel dat Van Geneugden de dertien voorbije matchen (twaalf in de competitie en één in de beker) telkens een andere ploeg aan de aftrap bracht. Vooral op het middenveld werden al heel wat combinaties opgesteld. Dat zorgt voor ongenoegen bij spelers die al eens naast de ploeg vallen. Zoals bij Marvin Ogunjimi en Tom Soetaers die tegen Roeselare enkel mochten invallen.

Het is voor coach Ronny Van Geneugden, aan zijn eerste volledige seizoen toe als hoofdcoach, geen gemakkelijke opdracht om iedereen in zijn ruime kern tevreden te houden. Zeker niet als de bankzitters zien dat het met anderen ook niet draait zoals het zou moeten.

3 Nauwelijks Belgen of jongeren

De voorbije jaren werd Genk de hemel in geprezen voor zijn jeugdwerking. Toen Genk twee jaar geleden vice-kampioen werd, stonden er vaak negen Belgen op het veld. Maar beide peilers lijken af te kalven.

Daeseleire kreeg dit seizoen zijn kans, maar zit na de terugkeer van Cornelis weer op de bank. Ook Vossen is geen basisspeler meer en van Benteke (problemen rond de manager) en Kis die eind vorig seizoen kwamen piepen is helemaal spoor meer.

De aangekochte spelers waren deze zomer allemaal buitenlanders, tegen Roeselare stonden er met Bailly en Cornelis maar twee Belgen aan de aftrap. Onder andere De Decker en Soetaers verdwenen naar de bank.

Vooral Vaessen zou het veel liever anders zien. 'De balans is nu niet in evenwicht', zegt hij. 'Maar Belgische spelers zijn qua loon en transfersom duurder.'

Vaessen wil graag jonge Belgische beloften bij Genk zien. Zoals Stijn De Smet van Cercle, waarmee al gesproken werd. Zijn die nog haalbaar voor Genk? Vaessen: 'Volgens mij wel. Het gaat erom waar je je prioriteiten legt.' Duidelijke taal.

4 Weinig bezieling

Vorig weekend kregen de spelers van Genk tijdens en na de match tegen Roeselare een fluitconcert over zich heen. De Genkse fans, die voorlopig talrijk blijven komen, zijn enthousiast voetbal gewoon en krijgen dat nu al een hele tijd niet meer te zien. Zeker in thuismatchen blijven de bezieling en het goede voetbal achterwege.

Het doel voor Genk is dit seizoen nochtans duidelijk: Europees voetbal halen. 'Dat is imperatief, dat weet iedereen in de club', herhaalt Vaessen. 'Europees voetbal is nodig om onze club ook financieel uit te kunnen bouwen.'

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen