DE KOERSPROFESSOR. “Visma-Lease a Bike koerste alsof Wout van Aert ook meereed”

Marc Sergeant, de ex-sportdirecteur van de Lotto-ploeg, analyseert voor het Nieuwsblad de Ronde van Vlaanderen. “Natuurlijk moet de Koppenberg in de Ronde van Vlaanderen blijven.”

Wim Vos

“Van der Poel had les van Gent-Wevelgem geleerd”

“Wat een onwaarschijnlijke demonstratie. Niet alleen van Van der Poel zelf, maar evengoed van zijn ploeg. Er was vooraf heel veel te doen over de manier waarop Van der Poel langs alle kanten zou bestookt worden. Hoe moeilijk hij het de hele wedstrijd zou krijgen. En inderdaad: Visma-Lease a Bike en Lidl-Trek hebben het even geprobeerd. Maar uiteindelijk hebben zijn ploeg en Van der Poel het bijna simpel gemaakt voor hem. Zijn ploeg stond er. En vooral: Van der Poel heeft er op sublieme wijze gebruikt van gemaakt. Hij had zijn les van Gent-Wevelgem duidelijk geleerd. Niet altijd onmiddellijk zelf reageren, maar soms geduldig en koelbloedig blijven. Toen er na de Berendries een elitegroepje met daarin Van Baarle, Benoot en Pedersen weg was, had Van der Poel ook ongerust kunnen worden. Dat waren niet de minste namen. Maar dat deed Van der Poel niet. Hij temporiseerde even, liet enkele ploegmaats weer aansluiten en liet hen het werk opknappen, waarna hij uiteindelijk zelf – de bevlieging van de grote kampioen - op de Valkenberg de sprong naar voor maakte. Een combinatie van koelbloedigheid, de juiste tactische keuzes en pure klasse. Daar al toonde Van der Poel dat hij er met kop en schouders bovenuit stak.”

“Visma-Lease a Bike koerste alsof Van Aert er nog bij was”

“Wel een tip aan de tegenstand: willen ze Van der Poel in de toekomst nog kunnen kloppen in de Ronde van Vlaanderen zullen ze het toch anders moeten aanpakken. Dat Mads Pedersen op de Valkenberg toch doorgaat, kan je nog slim noemen. Hij wil Van der Poel onder druk blijven zetten. Maar als vervolgens Vermeersch aansluit en je ziet dat je nooit meer dan twintig seconden krijgt, moet je onmiddellijk stoppen. Nu rijdt Pedersen dertig, veertig kilometer, met nota bene een ploegmaat van Van der Poel in zijn wiel, voor de rest uit. Dan teken je je eigen doodvonnis. Idem voor Visma-Lease a Bike. Al na de Wolvenberg, op meer dan 100 kilometer van de streep, kwam Jorgenson in beeld met een versnelling. Ik dacht meteen: ‘Dat moet hij daar toch niet doen?’ Met permissie: maar dat houdt niemand vol. Visma-Lease a Bike liet zich helemaal uit verband spelen. Ik begrijp dat het tegenwoordig een trend is om de koers heel vroeg te openen. Maar als ploeg moet je wel altijd in de gaten houden dat je ook iemand hebt die het in die omstandigheden kan afmaken. Nu koerste Visma-Lease a Bike alsof Van Aert er nog bij was. Want nadien begonnen ook Benoot en Van Baarle de koers van ver hard te maken. Alleen: voor wie? Waarom? Het is geen toeval dat ze die inspanning later in de wedstrijd allemaal cash betalen. Toegegeven: bij Benoot was er ook pech mee gemoeid. Maar een uitgewoonde Jorgenson moet finaal groepje na groepje laten gaan en eindigt op meer dan drie en een halve minuut. Van Baarle zie ik in de uitslag zelfs op meer dan twaalf minuten binnenkomen.”

“Natuurlijk moet de Koppenberg in de Ronde blijven”

“Is het jammer dat zoveel renners de Koppenberg te voet op moesten? Ik ga niet beweren dat ik de discussie niet begrijp. En wat zeker zo is: het feit dat tegenwoordig een dag voor de Ronde duizenden wielertoeristen de Koppenberg oprijden, zal er geen goed aan doen. Het zorgt voor meer slijk en dus voor nog gladdere kasseien. Maar wat ik veel belangrijker in de hele discussie vind: het is geen toeval dat net Van der Poel op die plek zijn beslissende versnelling inzet. Ook zijn achterwiel schoof even weg, maar hij blijft wel op zijn fiets. Dat is óók koers: je moet fysiek én technisch de sterkste zijn. Eerder deed Van der Poel al iets gelijkaardigs op de Paterberg. Rechts ligt er een piepklein betonnen strookje, misschien drie centimeter breed, puur om de kasseien op zijn plaats te houden. Maar één renner die erin slaagt op dat strookje naar boven te rijden: altijd weer Van der Poel. Plus, opnieuw over de Koppenberg: als renner moet je je ook aanpassen aan de omstandigheden. Ik hoorde Renaat Schotte op TV zeggen dat Van der Poel lang voor de Koppenberg bij een plaspauze al even wat druk van zijn tubes had gelaten. Kijk, dan weet je waarmee je bezig bent. Heel anders dan Garcia Cortina. Knap hoe die jongen voor de Koppenberg aanviel . Een schoolvoorbeeld van hoe je kan anticiperen. Maar hoe hij vervolgens op de Koppenberg het gootje probeert op te zoeken, dat moet je dus vooral niet doen. Het is duidelijk dat ze in Spanje geen Koppenberg hebben. Dus: op de vraag of je de Koppenberg uit het parcours moet weren? Natuurlijk niet. De Koppenberg hoort gewoon bij de Ronde van Vlaanderen.”

Meer over Analyse Marc Sergeant

MEER WIELERNIEUWS

Keuze van de redactie

Video