Het leger, als één man achter de topsporter

© © Pol De Wilde - VUM

© © ROBERT GHEMENT

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Dat de topsporters en de topsporters in spe niet meer zeggen dat ze niet de nodige steun krijgen. Defensie heeft 15 plaatsen voor elitesporters en 30 voor jong talent.

Hans Jacobs

Hans Jacobs

Defensie wil de beloftevolle sporter (18-24 jaar) en de elitesporter extra wapenen op weg naar de top. Nu zijn er 23 topsporters bij het leger, Defensie wil dat aantal opdrijven met 45 atleten - 15 elitesporters, 30 beloftes.

Bewust ligt de nadruk op jong sporttalent. Adjudant-chef Johan Druwé, de beheerder van Topsporters Defensie: ,,Het is geen geheim dat een achttienjarige moeilijk kan doorstoten tot de top. Defensie wil die kloof proberen te overbruggen.'' Druwé is ook ondervoorzitter van de Vlaamse triatlonliga, regelmatig krijgt hij vragen om jonge beloften die de (topsport)school verlaten, een kans te geven op weg naar de top.

Een topsporter bij het leger moet zich 7,5 uur per week ten dienste stellen van zijn werkgever, de rest van zijn tijd deelt hij zelf in. Druwé: ,,Om een vergelijking te geven: in landen als Frankrijk en Duitsland gaat het om 20 tot 25 uur per week.'' De nationale militaire kampioenschappen en het WK voor militairen zijn een must. Maar ook daarover doet Defensie niet moeilijk. Druwé: ,,Als op het eigenste ogenblik een WK of EK plaatsvindt, mag de atleet daaraan deelnemen.''

En het wordt nog mooier. Na een topsportcarrière is werkzekerheid gegarandeerd. Voorlopig heeft Defensie nog geen vraag gekregen van een elite-atleet, wel hebben enkele beloftes zich al aangemeld.

De Belgische sporter kan wel varen bij zo'n initiatief. Alleen: de sport wordt in België communautair geregeld, de Waalse en Vlaamse Gemeenschap dus. Dat het project wordt uitgewerkt tussen Defensie en het Belgisch Olympisch Comité (BOIC), wordt door het kabinet-Anciaux niet echt gesmaakt. Het is Anciaux al langer dan vandaag een doorn in het oog dat het BOIC zich niet wil aanpassen aan de staatsstructuur. Anciaux kreeg een uitnodiging om gisteren naar de persconferentie te komen, maar stuurde zijn kat. Druwé: ,,Wij willen geen soloslim spelen, integendeel. Wij zijn vragende partij om samen te werken met de gemeenschappen. Wij hanteren trouwens dezelfde criteria om toegelaten en geëvalueerd te worden. En Ivo Van Aken (Vlaams topsportmanager) was al aanwezig tijdens onze jaarlijkse evaluatie van de topsporters. Wij willen aanvullend werken en niet tegenwerken.''

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen