ANALYSE. “Het blijft wrang dat een voorsprong van 19 punten op vier speeldagen wordt gereduceerd tot één punt voorsprong”

Wordt het nog spannender dan vorig seizoen? Met nog zes speeldagen te gaan strijden met Anderlecht, Club Brugge, Union en Genk nog vier ploegen voor de titel. De top van de rangschikking is in elkaar geschoven. Het verschil tussen nummer 1 Anderlecht en nummer 4 Genk is welgeteld vier punten. De rollercoaster van de Champions’ Play-offs draait op volle toeren. Volgende week kan het – neen, zál het – gegarandeerd weer anders zijn.

Ludo Vandewalle

De afloop van de Champions’ Play-offs wordt in elk geval spannender dan wielerwedstrijden waar Tadej Pogacar of Mathieu van der Poel hun zinnen op hebben gezet. Toch nog even aanhalen dat dit redelijk kunstmatig is. Het blijft immers wrang dat een voorsprong van respectievelijk 19 en 23 punten op vier speeldagen kan worden gereduceerd tot 1 punt achterstand en nog slechts 1 punt voorsprong. Dat is wat Union door die gecontesteerde puntenhalvering is overkomen ten opzichte van Club Brugge en KRC Genk. Drama in het Dudenpark.

Union-doelman Anthony Moris zit in de hoek waar de klappen vallen.© GVG

Union krijgt week na week het dak van de hemel op het hoofd. 0 op 12 en ook nu weer een vreemd doelpunt voor de 0-1. De meningen verschillen. Union-trainer Alexander Blessin weigerde naar de scheidsrechter te wijzen, dus was het alweer een fout van doelman Antony Moris. Het zit de Luxemburger niet mee, net zoals Union dat niet slechter was dan Club Brugge maar weer met nul punten achterblijft. En weer een doelpunt geslikt tegen tien tegenstanders? Komt het dit nog te boven?

“Het blijft een constante in de prestaties van de (nog altijd) competitieleider Anderlecht: ze zijn niet constant”

Klagende Riemer

Anderlecht toonde in Limburg dan weer één helft zijn lelijke gezicht. Het blijft een constante in de prestaties van de (nog altijd) competitieleider: ze zijn niet constant. De boost met langdurige gevolgen die je telkens weer verwacht, blijft uit. En hoeveel keer speelde Anderlecht al langer dan pakweg een helft écht goed in deze Champions’ Play-offs? Trainer Brian Riemer klaagde over de ref en de strafschop in de 90ste minuut. Hij had hetzelfde gevoel als de Buffalo’s toen het doelpunt van Julien De Sart in die slotminuut van Anderlecht-AA Gent om nog onduidelijkere redenen werd afgekeurd.

Genk aan het feest na hun zege tegen paars-wit.© BELGA

Het zijn Club Brugge en KRC Genk, dat zich maar nipt kon plaatsen voor deze kampioenenpoule, die met hun 10 op 12 door deze eindronde denderen. Woensdag en zondag staan ze tegenover elkaar. Met wie uit die twee duels als grootste winnaar komt, zal danig rekening moeten worden gehouden in de titelstrijd. Het is zowat het enige wat we daarover durven te schrijven.

Alles wat voor het overige wordt voorspeld, moet u niet te serieus nemen. De meeste voorspellingen kunnen volgende week weer de prullenmand in.

Spannende Champions’ Play-offs. Laten we het daarop houden.