Vrije val België op Europese ranglijst

© rr

Standard en Club Brugge moeten zich morgen plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Cup. Voor zichzelf én het Belgische clubvoetbal. Bij een dubbele uitschakeling zakt België bijna zeker uit de top vijftien van de coëfficiëntenranglijst, verliezen we een tweede club in de voorronde van de Champions League en wordt het lastig om die snel terug te pakken. Gunther De Vos

1 Wat is de coëfficiënten- ranglijst?

Dat is een rangschikking op basis van de resultaten de laatste vijf jaar in Champions League en UEFA Cup van de clubs van elk land. Die ranglijst wordt gebruikt om de verdeling van de Europese tickets op te stellen. Er wordt telkens gekeken naar de ranglijst van twaalf maanden voor de start van een nieuwe Europese jaargang. Voor het komende Europese seizoen 2009-2010 is dat dus de rangschikking van juni 2008. De ranglijst van na dit seizoen, juni 2009, wordt gebruikt om de tickets voor het seizoen 2010-2011 te verspreiden en net die dreigt dramatisch te worden voor België.

2 Hoe worden de coëfficiënten berekend?

Er wordt gekeken naar de resultaten van de laatste vijf seizoenen. Voor de ranglijst van 2009 (tickets voor 2010-2011) is dat dus vanaf de jaargang 2004-2005. Voor een zege krijgt een land twee punten, voor een gelijkspel een. In de voorrondes is dat een punt voor een zege en een half punt voor een gelijkspel. Bonuspunten zijn er onder andere voor het bereiken van de groepsfase van de Champions League (drie) en alle rondes vanaf de kwartfinale (een). Het aantal behaalde punten wordt dan gedeeld door het aantal clubs waarmee het land Europees speelde. Van de vijf laatste seizoenen worden die aantallen opgeteld om de landcoëfficiënt te bepalen.

3 Waarom is België in vrije val?

De jongste jaren blonken de Belgische teams allerminst uit in Europa en verzamelden dus weinig punten. Vooral Oekraïne, Roemenië, Griekenland en Turkije deden het veel beter en snelden ons land voorbij.

Vooral dit jaar is tot nu toe dramatisch. Reken even mee: Anderlecht een zege en een nederlaag in de voorronde (een half punt), Standard een draw en een nederlaag in de voorronde en een draw in de eerste ronde (anderhalf punt), AA Gent een zege en een nederlaag in de voorronde (een punt), Club Brugge een draw in de eerste ronde (een punt). Samen dus vier punten, gedeeld door vier Belgische deelnemers maakt dat één punt. Dit seizoen is ons land daarmee 36ste. Bovendien vallen dit jaar de resultaten weg van het seizoen 2003-2004, toen Club Brugge tot in de achtste finales van de UEFA Cup raakte en dus kostbare punten sprokkelde.

4 Wat gebeurt er als België zijn vijftiende plaats verliest?

België staat nu nog net vijftiende op de ranglijst. Een sleutelplaats. Want vanaf de zestiende plaats valt in het hertekende Europese landschap dat volgend seizoen start een tweede deelnemer weg aan de voorronde van de Champions League en moeten alle andere clubs een extra voorronde spelen tegenover de clubs uit de landen die wel nog in de top vijftien staan.

5 Waarom is Denemarken de grootste concurrent?

Denemarken staat momenteel zestiende in de ranglijst. De afstand tussen Denemarken en België bedraagt nog 0,575 punten. Concreet: als Club en Standard, de twee laatste Belgische vertegenwoordigers eruit gaan met een nederlaag, kan Denemarken zo over ons land springen en België uit de top vijftien wegduwen. Zeker omdat Denemarken nog vier van zijn vijf teams in competitie heeft. Aalborg zit in de groepsfase van de Champions League, Nordsjaelland (0-2 verlies thuis tegen Olympiakos), Brondby (1-2 verlies tegen Rosenborg) en Kopenhagen (1-2 winst bij FC Moskou) spelen morgen in de eerste ronde van de UEFA Cup. Als Standard en Club verliezen en de Deense clubs sprokkelen nog drie punten (een zege en een draw of drie draws), dan gaat België eraan en is de tweede club in de voorronde van de Champions League foetsie. Behalve Denemarken liggen bovendien ook nog Bulgarije en Tsjechië op vinkenslag, terwijl opklimmen naar de twaalfde plaats, die een rechtstreeks ticket oplevert voor de groepsfase van de Champions League, onmogelijk is voor België.

6 Hoe zijn de vooruitzichten op lange termijn?

Allerminst rooskleurig. Voor de tickets voor het seizoen 2011-2012 vallen de resultaten van de jaargang 2004-2005 weg en dat zijn nu degene die België nog een beetje rechthouden. Voor de tickets voor het seizoen 2013-2014 staat België momenteel zelfs pas twintigste.

Als België uit de top vijftien gezakt is, kan het nadien wel geen bijkomende Europese deelnemers meer verliezen (dat gebeurt pas weer als België 52ste zou worden). Maar bij verlies van een stek bij de eerste 21 moeten de Belgische teams al vanaf de eerste voorronde van de UEFA Cup in actie komen. Daarin mogen we aannemen dat onze teams wel zullen winnen, maar dat levert maar halve punten op en die wegen dus helemaal niet op tegenover de kans op zes bonuspunten als twee teams de groepsfase van de Champions League halen.

Conclusie? Club Brugge en Standard winnen dus maar beter om onze clubs Europese kopzorgen te besparen. En zelfs dan zal het dit seizoen en de komende jaren nog knokken zijn om in de top vijftien te blijven kamperen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen