EUROPA LEAGUE. Atalanta en invaller De Ketelaere stoten door, Leverkusen komt met de schrik vrij tegen vrank en vrij Qarabag

Na de Champions League op dinsdag en woensdag was het donderdag weer tijd voor Europa League-voetbal, en daar kwamen een handvol Belgen in actie. Een overzicht van alle affiches in de tweede Europese competitie.

Quinten Torfs

Atalanta – Sporting Lissabon

Atalanta, met Charles De Ketelaere op de bank, begon afwachtend aan de wedstrijd. De angst om op achterstand te komen, primeerde in het trage wedstrijdbegin, maar dat was bij de bezoekers niet anders. Na een halfuur eindelijk eens wat concreet doelgevaar, en het was meteen prijs. Pedro Goncalves zette Sporting op voorsprong in Bergamo, maar de Portugees blesseerde zich en moest noodgedwongen naar de kant. Van een geluk bij een ongeluk gesproken.

Nog geen minuut na rust bracht Lookman Atalanta weer langszij en via Scamacca ging La Dea erop en erover. De Ketelaere viel in net voorbij het uur, maar kon zijn stempel niet op de wedstrijd drukken. Al was dat ook niet meer nodig. De stand veranderde niet meer en Atalanta bekert verder in de Europa League.

Bayer Leverkusen – Qarabag

Leverkusen, dit seizoen nog ongeslagen, had het in de heenwedstrijd verrassend moeilijk tegen Qarabag en ontsnapte in Azerbeidzjan al aan een nederlaag (2-2). En dat was in de terugmatch niet anders. De ploeg van succescoach Xabi Alonso kwam zowaar achter in de eigen BayArena, maar een rode kaart op het uur voor de bezoekers leek hun kansen weer te vergroten. Echter, het was Juninho die de score uitdiepte en Qarabag op rozen zette.

Zou de ongeslagen reeks van Leverkusen tot een einde komen? Tot twintig minuten voor tijd leek het er alle schijn van te hebben. Frimpong bracht Bayer 04 weer in de wedstrijd met de aansluitingstreffer, maar het bleef nagelbijten voor de thuisaanhang… totdat Patrick Schick in de 93e minuut de gelijkmaker lukte, om vervolgens in de achtste minuut van de extra tijd Qarabag in rouw te dompelen met de winnende treffer. Op de valreep, noemen ze dat.

Brighton & Hove Albion – AS Roma

Roma trok met een 4-0-voorsprong, maar zonder een licht geblesseerde Romelu Lukaku, naar Brighton. De Romeinen wilden het team van Roberto De Zerbi, ondanks de omvangrijke bonus, niet onderschatten, maar kwamen toch achter nadat Welbeck de score opende. De bezoekers verloren uiteindelijk de partij met het kleinste verschil, maar stoten wel door naar de volgende ronde. Behalve een resem gele kaarten voor Roma na een afgekeurd doelpunt van Azmoun omwille van gevaarlijk spel, waaronder één voor coach Daniele De Rossi en doelman Mile Svilar, had de wedstrijd niet veel om het lijf.

Liverpool – Sparta Praag

Vijftien minuten gespeeld, vier doelpunten. Liverpool schoot furieus uit de startblokken en maakte gehakt van de bezoekers uit de Tsjechische hoofdstad. De eerste kwam van de voet van Darwin Nuñez. De negentienjarige Bobby Clark strafte nauwelijks een minuut later geklungel in de defensie keurig af. Ook Mo Salah pakte een cadeautje van de Slavia-verdediging ijverig uit, waarna Cody Gakpo na een kwartier de 4-0 al op het bord zette. Anfield kon er wel van smullen, maar - gelukkig voor de bezoekers – viel de motor van de Reds daarna stil.

En daar profiteerde Slavia Praag van. Enkele minuten voor de rust viel de aansluitingstreffer. Maar dat was slechts een eerredder, want na de pauze schoot Liverpool weer wakker. Dominik Szoboszlai en nogmaals Gakpo tekenden respectievelijk voor de vijfde en zesde van de avond, en maakten er zo 11-2 (!) van in totaal.

Rangers – Benfica

Na 45 minuten hingen de bordjes nog steeds in evenwicht in het Ibrox Stadium. De heenwedstrijd eindigde op een doelpuntenrijk 2-2-gelijkspel, en beide teams leken bang om op achterstand te komen. Met elk één schot op doel was er weinig om over naar huis te schrijven voor Rangers en Benfica toen de Slovaakse ref de eerste periode affloot.

De wedstrijd zat op slot en kon wel een doelpunt gebruiken. In minuut 67 werd er dan eindelijk gescoord, maar helaas voor Philippe Clement en Cyriel Dessers waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen. Op aangeven van Angel Di Maria – de Argentijn kopte slim door - rondde Silva een pijlsnelle counter af. Rangers was niet bij machten om tegen te prikken en strandt zo in de achtste finale van de Europa League.

Slavia Praag – AC Milan

AC Milan had de handen vol met de bezoekers uit Praag in de heenwedstrijd. Desondanks wonnen de rossoneri wel met duidelijke 4-2-cijfers. Een comfortabele zege was dat niet, en dus moest het team van coach Stefano Pioli nog vol aan de bak in de heksenketel van Slavia, ook wel de Fortuna Arena geheten. Een vroege rode kaart voor de thuisploeg speelde prima in de kaarten van AC, dat net voorbij het halfuur op voorsprong kwam via Pulisic. Twee minuten later mochten de meegereisde Italiaanse fans nog een keer vieren, toen Loftus-Cheek de score uitdiepte.

Rafael Leão zette diep in de blessuretijd van de eerste helft de driedubbele voorsprong op het bord met een prachtige krul in gekende stijl van buiten de zestien.

Game. Set. Match: om het in tennistermen uit te drukken. Nog voor de pauze had AC de schaapjes al op het droge. De tweede helft had dan ook niet veel meer om het lijf. Slavia Praag lukte nog wel de aansluitingstreffer vijf minuten voor tijd, en zo stond de eindstand op het bord.

West Ham United – Freiburg

De manschappen van David Moyes hadden wat goed te maken in het eigen London Stadium, nadat de Hammers met het kleinste verschil de boot in gingen vorige week in Freiburg. En dat had Paqueta goed begrepen. De Braziliaanse balvirtuoos was goed gevolgd toen een hoekschop werd doorgekopt en had de 1-0 maar binnen te tikken. Bowen deed het na 32 minuten op iets fraaiere wijze. De Engelse vleugelspeler sneed naar binnen, legde aan en deed de netten een tweede keer trillen met een lage schuiver.

Cresswell deed zeven minuten na de pauze volledig het licht uit voor Freiburg, maar West Ham hamerde gewoon verder. Kudus tekende voor treffer nummer vier en vijf, en maakte er een echte gala-avond van in Oost-Londen.

Villarreal – Marseille

Nog nooit in de geschiedenis van de Europa League wist een team een 4-0-achterstand, opgelopen in de heenmatch, uit te wissen. Villarreal stond dus voor een quasi onmogelijke opgave tegen Marseille. Vroeg scoren was de opdracht voor El Submarino Amarillo, maar de bezoekers hielden stand. Op het halfuur jaagde Capoue dan toch het openingsdoelpunt, ook wel aansluitingstreffer, tegen de touwen.

Tien minuten na rust trapte Sørloth (ex-Club Brugge) de 2-0 voorbij Marseille-doelman Pau Lopez. De fans in het Estadio de la Ceramica gingen er weer in geloven. Was er een stunt in de maak? Het antwoord op die vraag gaan we u nog even schuldig blijven. Maar toen Mosquera in minuut 86 er zowaar 3-0 van maakte, kwam Villarreal er plots wel heel dicht bij. De Spanjaarden gingen met man en macht op zoek naar de gelijkmaker om zo nog verlengingen uit de brand te slepen. Maar het kwartje viel de andere kant op. Jonathan Clauss legde met de verlossende 3-1 Villarreal het zwijgen op. Marseille komt met de schrik vrij.